Winnaar Circulair Ondernemen Award 2022 bekend

Deel dit bericht

ZWOLLE – Tijdens de jaarlijkse ondernemersbijeenkomst van VNO-NCW bij de Agnietenberg, is de Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle 2022 bekendgemaakt door de twaalfjarige Myla. Rob Zuidema, voorzitter van de Economic Board Regio Zwolle, introduceerde Myla “zij hielp de burgemeester van Dalfsen in coronatijd en is de generatie waarvoor circulair ondernemen belangrijk is,’ aldus Rob Zuidema. Stichting DORZ is organisator van deze award en biedt hiermee ondernemingen die een toonaangevend voorbeeld zijn op het gebied van circulair ondernemen een podium om zo ook andere ondernemers te inspireren.

De drie finalisten op het podium zijn: Tala, CirculinQ en Ecoplant

Tala
Tala ontwerpt en bouwt huizen van hout en zet in op een volledig duurzame bouw. Door slim te ontwerpen en te produceren slaan Tala huizen nu al per saldo tientallen tonnen CO2 op. Tala biedt ook een oplossing voor de ecologische uitdagingen als de groeiende vraag naar woningen. Een volledig en compleet doordacht concept dat inmiddels goed verankerd is in de regionale economie.

CirculinQ
CirculinQ produceert lichte en circulaire prefab weg-elementen van gerecycled kunststof en combineert daarmee oplossingen voor plastic afval, CO₂-uitstoot, wateroverlast in stedelijk gebied en slappe bodems in één duurzame klimaatadaptieve constructie. Zo biedt CirculinQ met hun product een koppeling tussen circulariteit en klimaatadaptatie. Namelijk de gerecyclede kunststof heeft een lange levensduur en biedt een mooie oplossing voor een goede waterhuishouding.

Ecoplant
Ecoplant produceert een zelfvoorzienende energievoorziening die geplaatst kan worden in de openbare ruimte en in grotere tuinen van privéwoningen. Ecoplant is een innovatieve stroomopwekker die naast CO2-neutrale zonne-oogst, ook accu-opslag, veiligheidscamera, straatverlichting en laadstation in één is. Als familiebedrijf heeft Ecoplant ook veel oog voor talent van jongeren en investeert het bedrijf in samenwerking met het onderwijs. Naast het circulaire ondernemerschap is dit ook een voorbeeld van sociale impact.

Lagemaat Heerde winnaar 2021 geeft bokaal door
“De drie finalisten zijn koplopers op het gebied van duurzaamheid,” aldus Jur Zandbergen, die als voorzitter van de jury op het podium is uitgenodigd door Myla. Hij prijst de drie ondernemers om hun vooruitstrevendheid. Bij circulair ondernemen probeer je als bedrijf producten zo te maken dat er geen afval meer is. En als er nog wel een beetje afval is, dan zoekt een circulair bedrijf naar manieren om het afval óók ergens voor te gebruiken zodat niets verloren gaat. “Deze ondernemingen hebben laten zien daarin nog een stap verder te gaan en ook duurzaam te ondernemen.”

“Lagemaat Heerde, winnaar van de Circulair Ondernemen Award 2021, is hier ook een voorbeeld van. Lagemaat sloopt geen gebouwen meer, maar demonteert onderdelen die nu hergebruikt worden bij de bouw van nieuwe gebouwen.” Arend van Beek van Lagemaat Heerde geeft de bokaal door aan de winnaar van 2022. Myla opent de envelop en kondigt Tala aan als winnaar.

“We zijn pas drie jaar geleden gestart. Je weet dan nog niet waar het eindigt met je ideeën en nu deze award, echt geweldig!” Reageert Victor de Beus van Tala blij terwijl hij de bokaal vasthoudt.

De uitreiking van de Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle wordt mede mogelijk gemaakt door de Economic Board Regio Zwolle en de provincie Overijssel. De jaarlijkse uitreiking is bedoeld om circulaire voorlopers in de regio Zwolle een podium te bieden om anderen te inspireren en motiveren. Meer informatie is te vinden op: https://dorz.nl/award/

Meer berichten