Week van de duurzaamheid in Zwolle van start met André Kuipers

Deel dit bericht

Week van de duurzaamheid in Zwolle van start met André Kuipers

De kick off van de week van de duurzaamheid bracht een groot aantal ondernemers naar Academiehuis de Grote Kerk afgelopen maandag, 11 oktober. De rij voor de ingang stond tot in de Diezerstraat: duurzaamheid leeft onder ondernemend Zwolle!

Gastspreker van de avond was André Kuipers, die vertelde over zijn twee ruimtemissies en de inzichten die hem die brachten. Toen hij in 2004 voor het eerst de aarde vanuit de ruimte zag, in die hele dunne dampkring, realiseerde hij zich pas goed hoe kwetsbaar onze planeet is. ‘Vanuit de ruimte ontdekten we de aarde.’

In een hoog tempo, aan de hand van heel veel -soms adembenemende- foto’s, liet André zien hoe we met satellieten al decennialang vanuit de ruimte informatie verzamelen over de aarde. En het is geen rooskleurig beeld. Als je al die beelden van tientallen jaren naast elkaar zet, zie je heel duidelijk de problemen waar we voor staan: ontbossing, zeespiegelstijging, luchtverontreiniging, droogte. André liet zijn publiek ook vooruitkijken: als ondernemers, overheid, onderwijs en inwoners moeten we samenwerken om de problemen op onze planeet aan te pakken was zijn betoog, want we hebben geen andere. Technologische vooruitgang kan ons daarbij helpen, maar ook de ontwikkeling van andere economische modellen, die niet gekoppeld zijn aan uitputting van de aarde.

Impact ondernemen en circulair ondernemen hebben een belangrijke plaats in de visie van de Gemeente Zwolle, vertelde René de Heer, wethouder economie en circulaire economie. En de betrokkenheid en community rondom duurzaamheid en circulariteit groeit snel.
Eline en Evianne van Impactmakers boden René de Heer een hazelnootboom aan, die binnenkort een plekje krijgt in het voedselbos van Zwolle. Zij benoemden de enorme hoeveelheid impactmakers die er zijn in Zwolle. De week van de duurzaamheid gaat ze zichtbaarder maken én met elkaar in contact brengen. Zo vergroten we de impact in de regio. Deze avond met André Kuipers was geïnitieerd door Arnold Bouman van Storm in Recruitment, Evianne Beijerman, Eline Stolk en Erik van de Worp, bestuurslid van Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle (DORZ), hebben geholpen bij de organisatie van deze avond.

Erik van de Worp, van DORZ, ging in op hoe inspiratie ook omgezet moet worden naar actie. Elke ondernemer kan zich hiervoor aansluiten bij Rond Ondernemen, en bijvoorbeeld de leerlijn circulair ondernemen volgen of een inspiratiesessie bijwonen. Maar ook concrete begeleiding ‘de diepte in’ is mogelijk Op 9 november is de eerste warming-up van Rond Ondernemen bij Thereca in Hattemerbroek.
De winnaar van de Circulair Ondernemen Award 2020, Ton van der Giessen van Van Werven Plastic Recycling, liet op het podium zien hoe zijn bedrijf al in 2005 begon aan de grootste uitdaging die er in hun branche was: harde plastics inzamelen en recyclen tot nieuwe grondstoffen, en hoe ze dat is gelukt. Zijn bedrijf voert daarnaast een langdurige lobby in den Haag om van lineaire wetgeving naar circulaire wetgeving te gaan.
De kick off van de week van de duurzaamheid werd gehouden in het Academiehuis de Grote Kerk. Coby Zandbergen vertelde bij de opening van de avond het inspirerende verhaal over dit gebouw, met zijn 600 jaar het duurzaamste gebouw van Zwolle. Het gebouw wordt op dit moment verder verduurzaamd met de technieken van vandaag.
Bij binnenkomst en vertrek hebben alle aanwezigen samen 1 groen kunstwerk gemaakt: iedereen zette een groene stip op het doek dat kunstenaar Dennie Boxem hiervoor had voorbereid. De gedachte hierachter: heel veel druppels koelen de gloeiende plaat, en élke stip moet gezet worden om het kunstwerk af te krijgen. Iedereen kan iets doen!
Aan het eind van de avond ging iedereen naar huis met een biertje dat de mensen van STORM in Recruitment speciaal voor de gelegenheid hebben gebrouwen, waarbij zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van biologische en kosmische elementen.

De Zwolse muzikale talenten Micah en Julia brachten hun nummer Home Town, een prachtig lied over Zwolle, dat de aanwezigen even liet stilstaan bij het hier en nu.

Met deze geweldige kick off is de week van de duurzaamheid in Zwolle gestart!

De kick off van de week van de duurzaamheid in Zwolle is een samenwerking van:
– Impactmakers: Samen. Duurzaam. Doen
– STORM in recruitment
– Academiehuis de Grote Kerk Zwolle
– DORZ, Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle

 

Hoe ben jij bezig met duurzaamheid en circulariteit binnen je onderneming?
Kom inspiratie opdoen en leer andere ondernemers kennen tijdens de week van de duurzaamheid van 11 t/m 16 oktober.
Het programma vind je op https://www.impactmakerszwolle.nl/programma

En zie www.rondondernemen.nl voor het circulaire programma voor ondernemers.

Meer berichten

NIEUWS

Met trots kondigen wij onze volgende bijeenkomst aan die in het teken staat van duurzaamheid en circulariteit binnen het MKB. Deze inspirerende sessie wordt georganiseerd