Winnaar Circulair Ondernemen Award 2021 bekend

Deel dit bericht

ZWOLLE – Tijdens de jaarlijkse ondernemersbijeenkomst van VNO-NCW op havezathe Den Alerdinck, is de Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle 2021 uitgereikt door Trudy Huisman, voorzitter Economic Board Regio Zwolle. De organisator van deze uitreiking is stichting DORZ (Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle). De Circulair Ondernemen Award, voorheen MVO Award, is voor de negende keer uitgereikt. Dit jaar is Lagemaat de winnaar.

Circulaire Pluim

Naast de Award is er dit jaar voor het eerst een Circulaire Pluim uitgereikt, de pluim is voor initiatieven en samenwerkingsverbanden die veel circulaire impact hebben maar geen ondernemer zijn.

Top 3 genomineerden voor de Circulair Ondernemen Award

De top drie genomineerden, Lagemaat, Ragnarøk Clothing en Cloud Garden, maakten het de jury lastig dit jaar. Na nominatie wordt tijdens een bedrijfsbezoek gekeken hoe de ondernemers hun circulaire product of dienst uitvoeren en hoe innoverend dit is. Ook wordt beoordeeld welke sociale impact zij hebben en in hoeverre gebruik gemaakt wordt van lokale kringlopen.

Cloud Garden
Voor ondernemer Cloud Garden is die innovatie tweeledig. Zij produceren groene gevels en wanden met luchtzuiverende planten en dragen zo bij aan een gezondere leef- en werkomgeving. Daarnaast ontwikkelden zij eigen software die de werking van deze groene gevels meetbaar maakt en energieverspilling tegengaat door klimaatdata-analyse en het aansturen van gebouwinstallaties. Dit principe kan ook ingezet worden in bestaande woningen die nog niet duurzaam of energiebesparend zijn.

Ragnarøk Clothing

De Zwolse start-up Ragnarøk Clothing produceert volledig circulaire shirts gemaakt van Tencel Lyocel. Dit materiaal wordt door een Oostenrijkse partij binnen een gesloten chemisch proces van houtpulp verwerkt tot vezels en daarna verwerkt tot stof. De vezel kan op dezelfde manier ook weer worden afgebroken waardoor het theoretisch gezien oneindig kan worden hergebruikt. Ragnarøk werkt met statushouders en kijkt uit naar een samenwerking met Tiem om een structureel werkervaringstraject voor deze groep op te zetten.

 

Lagemaat
Familiebedrijf Lagemaat zet in op (her)bouwen met slooppanden. Lagemaat ontwikkelde software om slooppanden te digitaliseren waardoor het gebouw als geheel, inclusief de onderliggende bouwelementen en de grondstoffen van een pand, inzichtelijk worden. Dit sterkt de samenwerking met vastgoedeigenaren, ontwikkelaars, architecten en ontwerpers om deze slooppanden vervolgens circulair in te zetten voor nieuwbouw. In deze werkwijze worden innovaties als machine learning, digitalisering en data-uitwisseling in de praktijk gebracht. Vernieuwend is ook het grondstof-hergebruik, zo wordt sloopbeton weer teruggebracht naar grind, zand en vulstof. De besparingen op CO2 uitstoot, stikstof, afval en delfstoffen zijn met deze werkwijze enorm groot. Dat maakt de realisatie van deze projecten een veelbelovende ontwikkeling voor de toekomst van de bouwsector.

 

Op sociale impact scoort Lagemaat hoog, zij zetten in op SROI en hebben een innige samenwerking met werk- en leerbedrijf Lucrato waarmee zij zich dagelijks inzetten om ruim 80 mensen te begeleiden naar zinvol werk.

 

Arend van de Beek nam de award namens Lagemaat in ontvangst. In zijn dankwoord zei hij: “We waarderen dit enorm! Deze award is voor ons ook een kans gezien wij in staat zijn veel te realiseren en concreet te doen maar dit niet altijd even goed aan de buitenwereld kenbaar weten te maken.”

 

Stichting deltaWonen winnaar van de Circulaire Pluim

Naast ondernemers zijn er circulaire initiatieven of samenwerkingen die meedingen naar de Circulaire Pluim. Dit jaar waren WaardeRing, Technische Unie en Stichting deltaWonen onder de genomineerden met elk een uitzonderlijk circulair initiatief.

Stichting deltaWonen werkt in de Proeftuin Circulariteit samen om een zo circulair mogelijk bouwwerk te maken. DeltaWonen wil op deze manier woningen bouwen die een lagere CO2 footprint hebben. Dit doen zij door gebruik te maken van biobased materialen, gebruikte materialen, technische innovaties en losmaakbaarheid om deze in de toekomst weer te gebruiken. DeltaWonen is dankzij deze werkwijze en toekomstvisie winnaar van de Circulaire Pluim 2021.

 

WaardeRing; circulariteit als ambacht
WaardeRing is een circulair ambachtsnetwerk en werkt aan het verminderen van afvalstromen en kijkt per materiaalstroom of dit rendabel te verwerken is.

 

Technische Unie
De Technische Unie staat als groothandel nog aan het begin van de innovatie. Zij zijn de spil tussen installateur en producent in de retourstroom van producten.

 

De uitreiking van de Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle wordt mede mogelijk gemaakt door de Economic Board Regio Zwolle en de provincie Overijssel. De jaarlijkse uitreiking is bedoeld om circulaire voorlopers in de regio Zwolle een podium te bieden om anderen te inspireren en motiveren.

 

Meer berichten