Terugblik Circulair Ondernemen Award 2020

Deel dit bericht

Op een feestelijke en zonovergoten middag in september, tijdens de najaarsborrel van VNO-NCW, reikten Eddy van Hijum en Trudy Huisman dan eindelijk de Circulair Ondernemen Award 2020 uit.

Er waren 3 finalisten: Komeco uit Dronten, Vepa uit Hoogeveen en Van Werven Plastic Recycling uit Biddinghuizen. De jury had elk van deze drie bedrijven in de weken voorafgaand aan de uitreiking bezocht, en zo de laatste informatie verzameld om de keuze te kunnen maken. En dat was niet eenvoudig: het was tot op het laatst een nek-aan-nek race tussen drie bedrijven die duidelijk laten zien toekomstgericht te zijn door te investeren in circulariteit en duurzaamheid.

Komeco
Een producent van organische meststoffen. Komeco koopt lokaal mest in en maakt er, door middel van biologische compostering, een organische meststof van. Deze meststoffen worden weer als bodemvoeding gebruikt in de landbouw en in tuinen. Van een restproduct uit de veehouderij een waardevol product maken voor de landbouw, dat is waar Komeco voor staat.
De jury viel de jarenlang doorontwikkelde en zeer goed toegepaste techniek van biologisch composteren op. Binnen de niche waarin Komeco innoveert heeft het bedrijf daadwerkelijk ecologische impact. Daarnaast is het bedrijf van harte bereid om de eigen ontwikkelde kennis en technologie wereldwijd te delen. Lees er meer over op de website van Komeco.

Vepa, the furniture factory
Een familiebedrijf dat zichzelf ‘de makers van mogelijkheden’ noemt en kantoor- en projectmeubelen ontwerpt, ontwikkelt en produceert in hun vestigingen in Hoogeveen en Emmen. Duurzaam produceren en circulair inrichten staat bij Vepa hoog in het vaandel. Eén van de circulaire eyecatchers van het bedrijf is de ‘hempchair’, een stoel gemaakt van hennepvezel, een afvalproduct.
De jury zag innovatiekracht en co-creatie in een regionale setting als kenmerkend voor Vepa. Het bedrijf zet samen met partijen uit de directe omgeving steeds weer een volgende stap om nog meer circulaire impact te maken. Daarnaast weet het bedrijf hun aanpak van circulariteit goed uit te dragen en te vermarkten. Lees meer op de website van Vepa.

Van Werven Plastic Recycling

Deze verwerker van harde plastics uit milieustraten sprong er uiteindelijk voor de jury bovenuit, en mocht de Circulair Ondernemen Award 2020 in ontvangst nemen. Producten van harde plastics die bij de milieustraat als afval worden aangeboden, worden door van Werven weer tot grondstoffen getransformeerd, die kunnen opboksen tegen virgin materialen. Het scheiden, wassen, sorteren en shredderen levert vele verschillende eindproducten. De jury tijdens de uitreiking: ‘Het bedrijf voert een langdurige lobby voor een verbod op het verbranden van recyclebare materialen, om afvalstoffen geen afval te laten zijn maar weer om te zetten in grondstoffen. Hierover heeft het bedrijf de afgelopen jaren al met drie staatssecretarissen gesproken. Deze volharding om de branche te veranderen maakt het bedrijf in de ogen van de jury buitencategorie en een gamechanger.’

Meer berichten

NIEUWS

Rabobank | Circular Economy Challenge

Circulair ondernemen vraagt van ondernemers een nieuwe manier van denken, waarbij ze over de grenzen van hun eigen bedrijf heen kijken en samenwerken met anderen.