Leadax winnaar Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle

Deel dit bericht

Roeland van Delden, directeur van Leadax, heeft gisteravond uit handen van Trudy Huisman, voorzitter van de Economic Board Regio Zwolle, de Circulair Ondernemen Award 2019 in ontvangst genomen. Deze award werd voor de tweede keer uitgereikt en is een initiatief van DORZ (Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle). De bekendmaking van de prijswinnaar was een van de feestelijke hoogtepunten van de nieuwjaarsbijeenkomst van VNO-NCW regio Zwolle en MKB-Nederland Regio Zwolle bij Mooirivier in Dalfsen, waar meer dan 200 ondernemers uit de regio op af kwamen. 

Van Delden is blij met de onderscheiding “deze prestigieuze prijs geeft de erkenning dat we bij Leadax met een team van super gemotiveerde collega’s met de juiste dingen bezig zijn”.

Circulaire ambitie Regio Zwolle

De Circulair Ondernemen Award past bij de ambitie van de Regio Zwolle om economische topregio van Nederland te zijn. De Economic Board Regio Zwolle (EBRZ), waarin ondernemers, overheden en onderwijs samenwerken om de ambitie waar te maken, ondersteunt DORZ met de uitreiking van de jaarlijkse Award. EBRZ-voorzitter Trudy Huisman: “Circulaire economie is een transitieopgave binnen de economische agenda die alle bedrijven gaat raken. Een belangrijke stap om hier invulling aan te geven is dat bedrijven laten zien dat circulair ondernemen kan en geld oplevert. We noemen dit circulair transitieleiderschap. De top 3 genomineerden zijn bedrijven die dit leiderschap tonen en daarvoor mogen zij beloond worden. De EBRZ omarmt dit van harte.”

Van afval naar circulaire dakbedekking

Leadax zocht een alternatief voor dakbedekking van bitumen. Het alternatief moest hoge en koude temperaturen aan kunnen en circulair zijn. Voor de productie maakt Leadax gebruik van de gigantische berg afval, afkomstig van folie uit autoruiten en veiligheidsglas. Van die folie worden korrels gemaakt, die grondstof zijn voor de loodvervanger Leadax. Het product wordt inmiddels al in 15 landen verkocht. Omdat er zo maar 5% van de afvalberg gebruikt wordt om de loodvervanger te maken, onderzocht Leadax wat zij verder konden bedenken om de afvalberg te reduceren. Leadax ontwikkelde een circulaire dakbedekking met diezelfde korrels als grondstof. Deze dakbedekking, Leadax roofing, wordt in 2020 op de markt gebracht. De dakbedekking is volledig circulair, het kan aan het einde van de levensduur weer voor 100% verwerkt worden tot nieuwe dakbedekking.

Intensieve selectie

Na een intensief traject van twee selectierondes en bedrijfsbezoeken bleven van de 65 inschrijvingen voor de Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle nog drie kandidaten voor de Circulair Ondernemen Award over. Naast Leadax waren ook Blossom Architecture en Brink Industrial genomineerd. Gerard Bosman, voorzitter DORZ en juryvoorzitter: “We zijn erg onder de indruk van het niveau van de genomineerden. Bij de drie finalisten heeft circulair ondernemen de hoogste prioriteit. De passie hiervoor was voelbaar, we zijn hier erg trots op.” 

Waardevolle prijs 

In 2018 werd de Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle voor de eerste keer uitgereikt. De jury koos toen voor Jonathan Schagen van Schagen Infra. “Zo’n prijs geeft wel een boost aan de bewustwording van circulariteit in je organisatie. Het was ook mooi om te zien hoe trots onze eigen medewerkers erop zijn”, aldus Jonathan.

Meer berichten