Zienergie

Deel dit bericht

Zienergie – Practice what your preach

De wijsheid ‘Practice what you preach’ komt in het gesprek nog vele malen en in meerdere gedaantes langs. Bernhard Scholing, directeur van Zienergie, benadrukt dat hij ‘altijd zichzelf is’ en het niet moeilijk vindt om de voorbeeldrol te nemen. Hij vraagt zich oprecht af hoe het zou moeten als de verantwoordelijke niet écht zelf wil, onverschillig is… Als directeur van Zienergie, dochteronderneming van Countus accountants + adviseurs, ondersteunt hij met zijn team ondernemingen bij duurzaamheid.

De passie straalt van hem af. Scholing bruist van enthousiasme. Voor MVO, voor ‘zijn’ onderneming en voor ‘het tussen de oren hebben’. Hij beschouwt het bedrijf als ‘mijn onderneming’ en doet dus geen ‘gekke dingen’. “Bij familiebedrijven zit een dergelijk ethos er van nature in, bij anderen vaak veel minder. Vanuit datzelfde ethos ga je anders om met je omgeving, je mensen. Duurzaamheid zit dus in de genen.”

Scholing kan oprecht verontwaardigd en niet-begrijpend zijn als hij de werkwijze van anderen ziet. Hoe krijg je het voor elkaar om iets uit je autoraam te gooien? En tegelijk is hij zich er volledig van bewust dat ook hij niet ‘schoon’ is… “We doen ons best, maar we zijn niet perfect. Ik doe mee aan de mobiliteitsbattle, maar ik rijd echt ook weleens te hard.” Hij geeft toe dat er zo wel een vorm van hypocrisie in zit; maar als je niks doet, gebeurt er ook helemaal niets.

Jaarlijkse ‘Doe-dag’

Zienergie kent een jaarlijkse ‘Doe-dag’: het personeel komt in actie voor een maatschappelijk doel. Vorig jaar is Zienergie een dag op stap geweest met ouderen die anders de deur niet uitkomen. “Een geweldige ervaring, vooral mijn gesprek met een oudere dame blijft me bij.” In de adviezen van Zienergie staat kwaliteit voorop. Dat vraagt commitment van de medewerkers, die dan ook intensief worden begeleid en opleidingen volgen. Ook goede voortgangs- en functioneringsgesprekken zijn hierbij onmisbaar. “Gebeurt dat dan niet overal?” Scholing: “Je zult verbaasd zijn hoe slecht het daarmee is gesteld!” Deze aandacht ziet hij terug in loyaliteit van de medewerkers en in de tevredenheid van zijn opdrachtgevers.

Zienergie voorziet haar opdrachtgevers als eerste van ‘inzicht’ in de eigen bedrijfsvoering en duurzaamheid. Waar zitten de gaten en valt er winst te behalen? Dat is voor iedereen anders. In de kledingindustrie speelt kinderarbeid natuurlijk een rol; bij andere bedrijven zijn andere onderwerpen relevant. “En we kijken heel goed naar wat het bedrijf juist al wél doet! Vaak weten ze dat niet eens! De personen die het verhaal van het bedrijf zouden moeten vertellen, kunnen dat dus niet… De directie en medewerkers zouden hetzelfde moeten vertellen. Dat is een sterk verhaal en goed voor het imago.”

Continuïteit

Tegelijkertijd mag MVO niet de overhand krijgen, vindt Scholing. “Er moet balans zijn met de andere bedrijfsaspecten. Als overleggen alleen nog maar gaan over papiergebruik… En hoe hoog je MVO ook in het vaandel hebt, soms dwingen omstandigheden je de focus even te verleggen. Niet fijn, maar het gebeurt. Een kaasfabriek die geconfronteerd wordt met sterk veranderende melkprijzen en dalende afzet. Toch: als MVO éénmaal is ‘aangezet’ blijft het balletje wel rollen. Grote partijen laten het niet meer los en de jonge generatie kijkt er ook heel anders naar. Het gaat uiteindelijk om continuïteit, om het voortbestaan.”

Ten slotte zegt Scholing: “Begin gewoon en wel NU. Maak het niet te groot, kleine stapjes zijn prima. En bedenk dat je door duurzame innovaties nieuwe posities en nieuwe markten kunt veroveren.”

 

Meer berichten

NIEUWS

Winnaar Circulair Ondernemen Award 2021 bekend

ZWOLLE – Tijdens de jaarlijkse ondernemersbijeenkomst van VNO-NCW op havezathe Den Alerdinck, is de Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle 2021 uitgereikt door Trudy Huisman, voorzitter