Unica

Deel dit bericht

Unica – Duurzaamheid is een sport geworden

In nagenoeg elk groot gebouw in Zwolle en omgeving huist techniek van installatiebedrijf Unica. Maar inmiddels is Unica veel breder actief en adviseert bedrijven in het verlagen van de de CO2-footprint van hun panden. Met die brede blik vertelt vestigingsdirecteur Ivo Olde Meule van Unica Zwolle hoe duurzaamheid verankerd is binnen Unica, maar ook in hemzelf. “Houd het zo simpel mogelijk, dan gaan mensen sneller duurzamer handelen”, aldus vestigingsdirecteur Ivo Olde Meule van Unica Installatietechniek te Zwolle.

Technisch dienstverlener Unica is landelijk actief maar heeft zijn wieg in Zwolle. Het bedrijf is als installateur begonnen in Zwolle en is er ook niet meer weg te denken. “Ik weet niet beter dan dat Unica duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Duurzaamheid zit in het DNA van ons bedrijf. Niet alleen als het gaat om energiebesparende en duurzame maatregelen, maar ook op het gebied van duurzame relaties. We hebben altijd focus op het lange termijn. Daan van Vliet, eigenaar van Unica en lid van de Raad van Commissarissen, is daarin van begin af aan leidend geweest. Hij stimuleerde toen – en nog steeds – iedereen met creatieve oplossingen te komen in maatregelen om minder energie te verbruiken.”

Die stimulerende houding is overal terug te vinden, vertelt Olde Meule. “Zwolle staat vol met WKO systemen waar Unica verantwoordelijk voor is. Daarnaast exploiteert Unica een houtenergiecentrale in Stadshagen en zijn we betrokken bij diverse renovatieprojecten waar energiebesparing een belangrijke rol speelt. Ook bij de medewerkers wordt duurzaam gedrag beloond, bijvoorbeeld door het voordelig aanbieden van energiezuinige auto’s. Dat is niet alleen beter voor het milieu; ik merk ook dat het bij mijn collega’s tot extra besparend gedrag leidt. Dan hebben ze het met elkaar over hoe het hen lukt om zo zuinig mogelijk met de auto naar de zaak te komen:1 op 26,5! Zo wordt duurzaamheid een sport, alleen al doordat wij dat als werkgever stimuleren.”

Die simpele stimulans helpt om duurzaamheid breed tussen de oren te krijgen. “Houd het zo simpel mogelijk. Wij zijn als techneuten geneigd om in kWh’s en GJ’s te praten. Maar dat werkt niet bij het merendeel van de mensen. Dus je moet dat zo laagdrempelig mogelijk bij hen brengen. Ik heb zelf ervaren sinds ik een nieuwe cv-ketel heb. Dankzij een app op mijn telefoon zag ik plotseling hoeveel energie we thuis eigenlijk verbruiken. Mijn vrouw schrok er ineens van en ze zette de thermostaat meteen een graadje lager. Dat is het dus: inzicht brengt het besef bij mensen en dan ga je handelen.”

Voordelen goed uitleggen

Dat merkt Unica dagelijks bij zijn klanten, want duurzaamheid is niet iets wat de meeste bedrijven voor hun eigen panden als belangrijkste doel eisen. Olde Meule: “Ik krijg duurzaamheid niet verkocht als ik de voordelen niet goed uitleg. Veelal helpen wij onze klanten door het bieden quick wins. Dit geeft ze een mogelijkheid om middelen vrij te spelen, zodat ook op de langere termijn duurzame investeringen gedaan kunnen worden. Ik heb een klant in de zorg die niet weet of hij zijn tientallen panden over drie jaar nog heeft; zoveel verandert er in de zorg. Veel voorstellen die wij doen, hebben een behoorlijke terugverdientijd. Maar dan levert het ook absoluut financiële en milieuvoordelen op. In zijn geval zetten we zoveel mogelijk in op snelle klappen, zoals LED-verlichting.”

Het vraagt ook om creatieve oplossingen. Zo werd Unica in Amsterdam ingeschakeld door een datacenter om een oplossing te vinden voor het warmteoverschot dat datacenters hebben als gevolg van de vele koelinstallaties. “In plaats van de warmte in de lucht te blazen stelden wij voor deze warmte op te slaan in de grond in een warmte-/koude-opslag. We wisten ook dat de watervoerende laag in de grond een bepaalde richting op ging, en laat dat nu net richting van de Universiteit van Amsterdam zijn. Die gaf aan deze duurzame warmte wel te willen afnemen. Even verder kijken dan je neus lang is; op deze manier hebben wij onze positie bij beide klanten kunnen verbinden.”

Duurzaamheid is breder

Duurzaamheid is echter meer, beseft Olde Meule zich terdege. “Ik heb een dochter van anderhalf jaar oud en ik wil mijn steentje bijdragen om de wereld voor haar goed achter te laten. Dat gaat breder dan alleen over energiebesparing en klimaatverbetering. Dat gaat ook onze maatschappij en over voeding. Daar kijken we heel bewust naar.”

Hij ziet dat ook geografisch breder: wat wij in Nederland doen, is op wereldschaal maar een druppel op de gloeiende plaat. Hij zou het liefst zien dat een aantal van onze maatregelen ook in andere landen worden ingezet. “Neem nou de katalysator in onze auto’s: wij doen dat inmiddels, maar in China en India kent men die regels niet. Wellicht is het effectiever om daar aan deze maatregelen te werken dan hele dure bij ons te nemen. Niet dat we hier niets moeten doen, uiteraard.”

Olde Meule wijst in dat kader op de Unica Foundation. Dit fonds steunt hulpprojecten in ontwikkelingslanden door zijn expertise van duurzame techniek te delen met de lokale bevolking. Hierdoor worden basisvoorzieningen aangelegd, die de bevolking direct helpen om beter en gezonder te leven. “Met relatief simpele maatregelen die de mensen daar zelf kunnen nemen, wordt heel veel wordt bereikt. Zoals kleine koelkasten op zonne-energie, zodat medicijnen koel kunnen blijven. Dat is heel bijzonder om te zien. Het wordt ook breed gedragen binnen Unica én daarbuiten! Dat hebben we in september vorig jaar gezien, toen we in Hoevelaken een sponsorloop organiseerden voor het Foundation-project in Nepal. Daar deden niet alleen werknemers van Unica aan mee, maar ook bedrijven rondom onze vestiging. Daarmee is dit een inspiratiebron voor andere bedrijven”.

Meer berichten

NIEUWS

Subvention stelt zich voor

Subvention is lid van DORZ. We vroegen aan Bernhard Scholing: hoe draagt Subvention bij aan circulariteit en duurzaamheid? Wat doet Subvention? ‘Subvention is een subsidieadviesbureau,