Rabobank IJsseldelta

Deel dit bericht

Rabobank IJsseldelta – Innovatief duurzaam ondernemen

Hoe kun je als bank in een woelige wereld toch duurzaam overeind blijven staan? Rabobank IJsseldelta vindt de oplossing door zelf met kleine maatregelen grote stappen te zetten: geen water meer uit een papieren beker drinken, maar iedereen een eigen Dopper. 

Gecombineerd met de typische agrarische achtergrond neemt de Rabobank ook haar klanten mee in de duurzame toekomst, vertelt senior relatiemanager Herman Klaseboer. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is de van oorsprong typische agrarische Rabobank niet vreemd. “In de agrarische sector is de gedachte dat we goed moeten omgaan met onze wereld altijd al sterk geweest. Duurzaam komt van oorsprong zelfs uit de bosbouw, waar een nieuwe boom altijd wordt teruggezet voor een gekapte boom.” Maar hoe doet de Rabobank dat dan anno 2015? Klaseboer: “Dat kan al heel simpel bij ons op kantoor. Daar hebben we in 2014 een paar rigoureuze keuzes gemaakt. Zo dronken we water uit papieren bekertjes, wat op zich al wel duurzaam is, maar we gebruikten er wel liefst 90.000 per jaar! En dan hebben we het alleen over ons kantoor aan de Willemskade. Doordat iedere medewerker een eigen Dopper kon aanschaffen, hebben we dat gebruik fors weten te reduceren. Het totale afvalverbruik is teruggebracht met meer dan 70 procent.” Ook op gebied van vervoer heeft de bank de keus gemaakt dat sinds dit jaar er alleen nog maar full-elektrische leaseauto’s worden aangeschaft.. Zo maar enkele voorbeelden hoe Rabobank IJsseldelta haar CO2-footprint omlaag weet te brengen. Het is ook een van de kernwaarden van Rabobank , vertelt Klaseboer. Maar hoe weet de Rabobank haar klanten te overtuigen van duurzaam ondernemen? “In onze analyses die we maken voor de klant zit ook een belangrijk onderdeel MVO: hoe duurzaam onderneemt deze klant? Daarvoor zetten we uiteraard onze deskundigen in. Het is voor bedrijven zelf ook belangrijk, omdat het aangeeft hoe ze in de markt staan. Want het zijn ook vaak innovatieve bedrijven die duurzaam of circulair ondernemen. En innovatief zijn is een kritische succesfactor voor bedrijven.”

Kantoren

Als kenner van het Zwolse bedrijfsleven heeft de Rabobank een goed beeld van het duurzame gehalte van Zwolle. “Zwolle doet het zeker niet slecht. Het ene bedrijf doet dat omdat hij de wereld beter wil achter laten; het andere weer omdat het nodig is vanuit zijn concurrentiepositie.” Tot die laatste groep behoort bijvoorbeeld de kantorenmarkt, die in Zwolle sterk is vertegenwoordigd. “Dat is een huurdersmarkt en dan ontkom je niet aan de verduurzaming van de kantoren. Maar hoe en wie gaat dat financieren? Dat is erg lastig. De markt is momenteel zo weerbarstig dat na verduurzaming een kantoor niet meer waard is, maar juist minder. Niet vanwege de verduurzaming, maar vanwege de verminderde marktvraag van kantoren. Zonder verduurzaming zou het kantoor nog minder waard zijn. De beloning voor de verhuurder is dan feitelijk, dat je panden niet leeg staan na verduurzaming.”

Nog sterker is dat aan de hand in binnensteden, ook in Zwolle en Kampen: er staan door ander winkelpatroon, zoals meer online aankopen, steeds meer winkelpanden leeg en dat zorgt voor een neerwaartse spiraal in binnensteden. Omdat ook de Rabobank dit onwenselijk vindt, heeft ze mede het initiatief genomen om in Kampen de verschillende partijen bij elkaar te brengen om de binnenstad weer aantrekkelijk te maken. “In dit project, De Nieuwe Winkelstraat, zijn wij aanjager om partijen samen te brengen. Want wat je nu ziet is dat iedereen – bijvoorbeeld gemeente, ondernemersvereniging – zijn eigen oplossing probeert te verzinnen. Wij gaan sessies organiseren om hen bij elkaar te brengen met als doel te komen tot een plan van aanpak om het gebied weer aantrekkelijk en vitaal te maken.” De gedachte achter het project is niet alleen duurzaam op het gebied van vastgoed en financiën, maar ook op sociaal gebied. “Door het winkelgebied te zien als één warenhuis, kun je elkaar promoten. Simpel voorbeeld: je koopt een broek bij de een en je krijgt een kortingsbon voor een kop koffie bij de ander. Want de trekkracht van een centrum bepaal je niet alleen, dat doe je als ondernemers samen.” 

Verbindingshuis

Die sociale duurzaamheid heeft Rabobank IJsseldelta als een van de eerste Rabobanken in Nederland ook op wijkgebied vertaald in het Verbindingshuis in Stadshagen. “Het kantoor in deze wijk werd steeds minder bezocht en openhouden als bankkantoor was geen optie meer. Daarop zijn we met leden, klanten, inwoners , welzijnsorganisatie Travers en een aantal ondernemers in de wijk om tafel gegaan over de bestemming van dit kantoor en de rol van de Rabobank in deze wijk. Daaruit is het Verbindingshuis ontstaan; een plek waar mensen uit de wijk elkaar ontmoeten en activiteiten ondernemen van, voor en door de wijk. Het Verbindingshuis bestaat nu driekwart jaar en samen met de betrokkenen kijken we hoe het een definitieve plek in de wijk kan krijgen. Tegelijkertijd leren we ook welke succesvolle elementen van waarde kunnen zijn voor in andere wijken en steden.“ Dat willen we ook in andere wijken en steden opzetten.”

Meer berichten

NIEUWS

Rabobank | Circular Economy Challenge

Circulair ondernemen vraagt van ondernemers een nieuwe manier van denken, waarbij ze over de grenzen van hun eigen bedrijf heen kijken en samenwerken met anderen.