Met trots kondigen wij de finalisten aan die na de pitchronde doorgaan voor de Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle 2024. In willekeurige volgorde zijn dit: Hegeman Bouw & Infra, Roestug en Weever Circulair. Na de pitchronde waaraan vijf bedrijven deelnamen zijn dit de drie bedrijven die kanshebber zijn voor het winnen van de Award.
Hegeman Bouw & Infra
Jelle van Egmond van Hegeman Bouw & Infra B.V. pitchte ‘schoolvoorbeeld’, een systeem waarmee scholen, maar ook andere gebouwen, gebouwd kunnen worden waarvan alle bouwmaterialen geheel losmaakbaar, en daarmee volledig herbruikbaar zijn. Zo kunnen de gebouwen makkelijk aangepast worden aan de eventueel veranderende functie of wensen, en na de levensduur weer helemaal uit elkaar gehaald en alle materialen hergebruikt worden. Partners en leveranciers hebben meegedacht over de ruimte binnen de ontwerpprincipes die elke partij in de keten nodig heeft. En niet alleen aan circulariteit is gedacht maar ook aan energiezuinigheid en natuurinclusiviteit.
Roestug
Hermen Fikse liet tijdens zijn pitch zien hoe Roestug zorgt dat weesfietsen weer een volgende ronde meekunnen. Uit de goede onderdelen van weesfietsen worden in de Roestug-werkplaats ‘Frankenstein-fietsen’ samengesteld. En de overgebleven materialen worden gebruikt als ‘donor-onderdeel’ bij fietsreparaties of krijgen een tweede, heel ander leven als broekriem, lamp of sleutelhanger. Waardevolle materialen zoals rubber, kunststof, metaal en elektra gaan zo niet langer meer verloren. Op elke fiets zit 5% statiegeld, dus breng hem als je hem niet meer nodig weer terug naar de werkplaats van Roestug, en gun hem ook nog een 3e of 4e leven! Roestug wil eraan bijdragen dat fietsen niet meer als wegwerpproducten worden gezien, maar als een circulair product. Want een fiets is meer dan een stuk ijzer.
Weever Circulair
In zijn pitch liet Gerwin de Vries zien hoe de ‘grondstofredders’ van Weever Circulair zich dagelijks bezighouden met het oogsten, sorteren en hergebruiken van materialen uit sloop- en bouwprojecten. Zo verminderen ze de afvalstromen op bouwplaatsen en zorgen ze voor de verlenging van de levensduur van bouwmaterialen. De geredde producten, zoals platen, kozijnen, deuren en balken, vinden hun weg naar nieuwe afnemers via hun circulaire groothandel. Materialen die wat minder gangbaar zijn worden via Marktplaats en kringlopen aangeboden. De missie van deze start-up is om werk voor iedereen toegankelijk te maken en een wereld te creëren waarin het hergebruik van grondstoffen vanzelfsprekend is.
Naast deze drie bedrijven deden er nog twee bedrijven mee aan de pitchronde: Axxor en Fortona. De jury bedankt hen hartelijk voor hun inspirerende deelname!
Vervolg van de verkiezing
In oktober brengt de jury een bedrijfsbezoek aan de drie finalisten om alles te weten te komen over hun circulaire DNA. En op 15 november wordt de winnaar van de Circulair Ondernemen Award 2024 bekend gemaakt tijdens de Dag van de Ondernemer. De winnaar behoort tot de circulaire voorlopers in de Regio Zwolle. Met het winnen van deze Award krijgt het bedrijf een podium en kan het andere bedrijven inspireren.
Maar zover is het nog niet, eerst breekt er nu een volgende spannende periode voor de drie kanshebbers aan!
De Circulair Ondernemen Award Regio Zwolle is een initiatief van DORZ (Stichting Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle) en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.
Wil je aanwezig zijn bij de uitreiking van de Circulair Ondernemen Award 2024, meld je dan aan voor de Dag van de Ondernemer die op 15 november is, van 15.00 tot 18.30 uur, locatie Hotel Lumen in Zwolle.