Ik heb een passie voor circulair ondernemen. Als zelfstandig ondernemer werk ik vaak en graag in projecten waarbij we werken aan een betere wereld. Toekomstbestendig en bewust ondernemen, daar gaat het ondernemerschap om voor mij. Want waarom zou je niet ondernemen op een manier die beter is voor de aarde, mens, dier en milieu?
Circulair en duurzaam ondernemen wordt nu nog vaak als een aparte tak van sport gezien. Waar we naartoe moeten is dat het normaal wordt, de nieuwe norm. Want het is niet oké dat we teveel van de aarde nemen, en ook niet dat mensen te weinig beloond worden voor hun arbeid. Dat kan al in ogenschijnlijk kleine dingen zitten. Neem bijvoorbeeld de koffie die ik drink: ik kies voor koffie van een merk dat transparantie biedt over de hele keten, dat de koffieboeren een goede prijs betaalt voor de koffie die ze leveren en ze geen woekerrentes laat betalen op kredieten. Zodat de koffieboer goed voor zijn gezin kan zorgen.
DORZ is er voor en door ondernemers, en dat past bij mijn ondernemershart. Als ondernemers moeten we leren kijken naar andere waarden dan alleen financiële waarde. Naast economische waarden zijn dat sociale waarden en ecologische waarden. Deze waarden moeten we gaan meenemen in goed ondernemerschap. En ons afvragen: ‘Waar wil ik aan bijdragen?’
Circulair ondernemen kun je niet alleen, je hebt de hele keten nodig, en een netwerk. Daarom is het goed dat DORZ zich richt op de hele regio Zwolle. We brengen zoveel mogelijk ondernemers met elkaar in contact, en bieden hen een podium om hun successen en voorbeelden te delen en daarmee anderen te inspireren. Bijvoorbeeld bij de jaarlijkse verkiezing van de Circulair Ondernemen Award die wij organiseren.
Samen met het bestuur bespreek ik de kansen voor DORZ en adviseer ik hoe we die kunnen benutten. Onlangs kwam er een mooie kans voorbij, toen ik werd gevraagd om mee te werken aan het project ‘Circulaire Innovatie Top 20 provincie Overijssel’. Ik heb dit project aan DORZ gelinkt zodat dit project ons netwerk kan benutten en de deelnemende ondernemers een mooi podium krijgen. Door de samenwerking krijgt DORZ ook weer meer exposure. Een win-win situatie dus, en ik ben blij dat ik daar een verbindende rol in kon spelen.
In de afgelopen tijd heb ik de communicatie vanuit DORZ verder geprofessionaliseerd. Want de mooie dingen die we doen moeten ook hun weg naar buiten vinden, om zo nog meer ondernemers te bereiken. We geven nu een nieuwsbrief uit voor onze deelnemers en voor belangstellenden, en hebben een zeer actief LinkedIn-platform waar we onze eigen nieuwsberichten delen maar ook inspiratie bieden over circulaire initiatieven van ondernemers en andere partijen om ons heen.
DORZ is dé stichting voor circulair en duurzaam ondernemen in de Regio Zwolle voor en door ondernemers.