Liesbeth Rijsdijk

Algemeen bestuurslid

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders een duurzame toekomst wel belangrijk vinden, maar dat het niet te veel moeite of geld moet kosten. Transities zijn processen van de lange adem, maar die tijd hebben we niet meer. De verandering gaat te langzaam. We moeten echt anders denken en doen en het moet sneller. Ondernemers hebben daar naar mijn mening een cruciale rol in. Ondernemen voor een duurzame en sociale wereld betekent voor mij ondernemen waarbij naast financiële waarde, ook sociale en ecologische waarden worden gecreëerd. Ondernemen op een manier dat er een duidelijke meerwaarde wordt geleverd aan de maatschappij en de aarde.

Sinds 1 november 2022 ben ik Lector Netwerken in een Circulaire Economie bij hogeschool Windesheim, waar een team van 13 (docent)onderzoekers onderzoek doet naar de transitie van een uitbuitende, lineaire economie naar een duurzame, sociale, circulaire economie. Dit doen we samen met ondernemers, overheden, maatschappelijke organisaties, burgers en studenten. We kijken daarbij naar meervoudige waardecreatie, naar circulair organiseren en samenwerken, spelregels van het economische systeem en naar bewustzijns- en gedragsverandering.

In juli 2024 ben ik gestart als bestuurslid van DORZ, een mooi netwerk van ondernemers die bezig zijn met duurzaam en circulair ondernemen en hierin met elkaar verdere stappen willen zetten. Super belangrijk, want zonder deze koplopers, ondernemers die hun kop boven het maaiveld durven en willen uitsteken en het anders willen doen, gaan we het niet redden. Ik zie mijn rol binnen het bestuur als kennismakelaar; hoe kunnen we van en met elkaar leren, kennis opdoen en verspreiden? Het betrekken van studenten op zowel mbo, hbo als wo is daarbij een persoonlijke missie.

In het voorwoord van mijn lectorale rede (De circulaire waarde van een zeepdoosje), staat de quote van Jonas Salk: “De belangrijkste vraag die we onszelf moeten stellen, is: Zijn wij goede voorouders?”. Deze vraag voelt voor mij als een belangrijke leidraad in mijn werk en voor de keuzes die ik maak in zowel mijn privé- als werkzame leven. Niet dat dat perfect gaat, want het kan altijd beter…