log in

Laatste nieuws

Finalisten MVO Award Regio Zwolle 2017 bekend

De nationale Dag van de Duurzaamheid stond in Zwolle in het teken van de halve finale van de MVO Award Regio Zwolle 2017. Na overtuigende pitches van de 6 halvefinalisten, zijn Biohorma (Elburg), Houtwerk Hattem en Scania Production Zwolle uit de bus gekomen als finalisten van deze tweejaarlijkse strijd.

De bijeenkomst, gehouden bij Hogeschool Windesheim, startte met een inspirerende key-note van Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Vervolgens was het aan de 6 halvefinalisten om binnen exact 3 minuten hun MVO-pitch op overtuigende wijze aan de ruim 100 aanwezigen naar voren te brengen. Na de laatste pitch, ging de jury in beraad, terwijl de overige aanwezigen deel konden nemen aan workshops rondom het thema circulariteit.

Waarnemend juryvoorzitter Inge Grimm maakte na het zware juryberaad bekend dat Cycloon, Coop Koetsier en Form International het nét niet hebben gered. De jury zal in november 2017 een bedrijfsbezoek afleggen bij finalisten Biohorma, Houtwerk Hattem en Scania. Aan een van deze bedrijven zal op 11 januari 2018, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van VNO-NCW en MKB Nederland, de MVO Award Regio Zwolle worden uitgereikt.  

Uitnodiging congres 'Denk circulair, doe circulair'

 

 

Zit circulaire economie al in jouw systeem?

Circulaire economie is de toekomst. Hoe kunnen we grondstoffen optimaal hergebruiken in de verschillende schakels van onze productieketens? Circulaire economie is niet alleen goed voor de leefomgeving, het geeft ook nieuwe kansen voor u als MKB-bedrijf: nieuwe markten, meer samenwerking en minder grondstoffenverbruik. Kansen volop, maar waar te beginnen?

Kom naar het congres ‘Denk circulair, doe circulair’ op 17 november in Zwolle en laat je inspireren door kennisexperts en ervaringsdeskundigen Je zult zien, de kansen liggen dichterbij dan je denkt! We horen ook graag wat we als provincie daarbij voor je kunnen betekenen. Om 12.30 uur beginnen we met een netwerklunch. Zet je deze middag alvast in je agenda?

Het programma in het kort

Binnen een middag weet je wat de circulaire economie jou kan opleveren en hoe de  provincie Overijssel je kan helpen. Ron van Gent (voorzitter VNO-NCW midden) is dagvoorzitter deze middag. Kennisexpert en hoogleraar socio-economische transities aan de Erasmus Universiteit Derk Loorbach neemt je mee in de veranderingen die je te wachten staan en het belang van een circulaire economie. Waar staan we over een paar jaar?

In een aantal inspirerende workshops vertellen collega bedrijven hoe zij gebruik maken van de circulaire economie. Gedeputeerde Eddy van Hijum sluit de middag af. Hoe mooi zou het zijn als we met elkaar kunnen benoemen hoe we morgen aan de slag gaan?

Jij komt toch ook?

Binnenkort ontvang je van ons een uitnodiging met het definitieve programma en de link om je aan te melden. Ken je collega’s die je graag zou willen meenemen, stuur deze vooraankondiging gerust door zodat zij zich als belangstellende kunnen aanmelden voor de genodigdenlijst.


  

Halvefinalisten MVO Award bekendgemaakt

Biohorma (Elburg), Coop Koetsier (Ruinerwold), Cycloon (Zwolle), Form International (Hattem), Houtwerk Hattem en Scania Production (Zwolle) zijn na een stevig juryberaad uit de bus gekomen als halvefinalisten van de MVO Award Regio Zwolle. Deze bedrijven mogen op 10 oktober hun MVO-verhaal pitchen tijdens de Dag van de Duurzaamheid.

 

Aanmeldingen van hoog niveau

Het startschot van de allereerste jurybijeenkomst werd gevormd door de officiële overhandiging van de wisselbokaal door Ellen Zandveld van Flokk (voormalig BMA Ergonomics), de winnaar van 2015, aan de jury. Vervolgens was het aan de jury om een selectie te maken uit de vele aanmeldingen voor de MVO Award Regio Zwolle 2017. Het hoge niveau van de aanmeldingen maakte de keuze van de zes halvefinalisten een lastige. De bedrijven zijn onder meer getoetst op de aandacht voor circulariteit in de bedrijfsvoering en wijze waarop medewerkers worden betrokken bij de MVO-ambities van het bedrijf.

 

Pitches en bedrijfsbezoeken

De MVO Award Regio Zwolle 2017 kende een recordaantal van ruim 60 nominaties. Een signaal dat MVO leeft in de regio! Tijdens de bijeenkomst op 10 oktober krijgen de zes geselecteerde bedrijven welgeteld 3 minuten voor een inspirerende pitch van hun MVO-verhaal. Op basis van de pitches zal de jury drie finalisten uitroepen, waar de jury een bedrijfsbezoek aflegt. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW en MKB Regio Zwolle op 11 januari 2018 zal de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt worden.

 

Kundige jury

Stichting DORZ heeft ook voor deze editie van de MVO Award Regio Zwolle 2017 gezorgd voor een kundige jury:

 • Annemieke Traag (voorzitter), gedeputeerde energie, milieu en Europa voor de Provincie Overijssel;
 • Laurens de Lange, voorzitter VNO-NCW Regio Zwolle en commercieel directeur van Unica Groep;
 • Edwin Peterman, bestuurslid MKB Regio Zwolle en eigenaar HAED;
 • Inge Grimm, lid College van Bestuur Christelijke Hogeschool Windesheim;
 • Ellen Zandveld, business controller bij Flokk, winnaar MVO Award Regio Zwolle 2015;
 • Bram van de Kam, bestuurslid DORZ en advocaat bij Benthem Gratama advocaten.

De jury wordt inhoudelijk ondersteund door Sander Zondervan, MVO-specialist bij Zienergie.

 

Wilt u erbij zijn?

Bent u geïnteresseerd in het bijwonen van de pitches? Meld u dan via DEZE LINK aan voor deze bijeenkomst! De halve finale vindt plaats bij Windesheim Zwolle.

Uitnodiging Dag van de Duurzaamheid

Wij nodigen u van harte uit voor de Dag van de Duurzaamheid op Windesheim. Een deskundige jury zal dan uit 60 genomineerde bedrijven de pitch van 6 geselecteerde bedrijven beoordelen. Er worden 3 finalisten gekozen die gaan strijden voor de MVO Award 2017.  Laat u op deze dag inspireren door de pitches, workshops en een uitdagende keynote. We sluiten uiteraard af met een gezellige netwerkborrel. Meld u nu aan

Keynote ‘In 1 generatie naar 100% duurzame energie’ 

Hoe krijgen we dat in 1 generatie voor elkaar? Welke kansen levert dat op voor ondernemers? En wat betekent het voor onze economie, arbeidsmarkt en onderwijs? Over deze vragen spreekt Olaf van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. 

Programma

14.30 uur      Ontvangst
15.00 uur      Keynote ‘In 1 generatie naar 100% duurzame energie’ 
15.30 uur      Pitches (6 geselecteerde bedrijven geven een 3 minuut-durende pitch voor publiek en jury)
16.00 uur      Workshops rondom het thema ‘circulariteit’ 
17.00 uur      Bekendmaking 3 finalisten voor de MVO Award 2017
17.30 uur      Netwerkborrel

Workshops

 • Circulaire economie: wil de echte ketenregisseur opstaan? - door Coert Peters, ROVA
 • Axia circulaire bureaustoelen – kopen of gebruiken? - door Ellen Veraart, Flokk
 • Wat kunnen we doen met de 800 kg koffieprut die we jaarlijks weggooien op Windesheim? - door Heico van der Blonk, lector Netwerken in een Circulaire Economie bij Windesheim

Aanmelden & praktische informatie

Waar: Windesheim Zwolle, Gerrit Veenhovenzaal, G2.20
Wanneer: Dinsdag 10 oktober 2017 van 14.30 – 18.00 uur

→ Meld u direct aan via het online aanmeldformulier

 

Social Impact Day Zwolle

Op 28 september vindt Social Impact Day Zwolle plaats, hét evenement voor ondernemers, overheid en onderwijs over sociaal en duurzaam ondernemen in de regio Zwolle. Met toonaangevende sprekers en bedrijven, inspirerende workshops en volop gelegenheid om te netwerken.

Op Social Impact Day ben je in één dag up to date over ondernemen met maatschappelijke impact. Het volledige programma van de dag met sprekers en sessies vind je hier: http://socialimpactdayzwolle.nl/timetable/

Social Impact Day is voor iedere ondernemer interessant, maar zeker voor bedrijven die bewust met MVO bezig zijn, zoals jullie. We bevelen jullie dit evenement dan ook van harte aan.

Tickets zijn te koop via: http://socialimpactdayzwolle.nl/kaarten/

We hopen jullie de 28e te zien!

 

Vooraankondiging programma Dag van de Duurzaamheid

Reserveer in uw agenda:

Datum: dinsdag 10 oktober 2017
Waar: Windesheim Zwolle
Tijdstip : 14.30 – 17.30 uur

Programma: 

 • Key note Speaker:  Olaf van der Gaag , directeur Nederlandse vereniging Duurzame Energie
 • pitches van 6 geselecteerde bedrijven voor publiek en jury
 • diverse workshops rondom het thema circulariteit
 • bekendmaking van 3 finalisten voor de MVO Award 2017
 • afsluiting met netwerkborrel

Tijdens de Dag van de duurzaamheid zal een deskundige jury uit 60 genomineerde bedrijven de pitch van 6 geselecteerde bedrijven beoordelen en uiteindelijk 3 finalisten kiezen die gaan strijden voor de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Award 2017. Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle organiseert in samenwerking met Windesheim,  VNO-NCW en MKB regio Zwolle ook dit jaar weer de uitreiking van de MVO Award Regio Zwolle 2017. De uitreiking van de MVO Award 2017 zal plaatsvinden tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW en MKB regio Zwolle op 11 januari 2018

Nadere aankondiging volgt.

 

52 genomineerden voor de MVO Award Regio Zwolle 2017

 

Maar liefst 52 organisaties zijn genomineerd voor de MVO Award Regio Zwolle 2017. Dat heeft organisator Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle (DORZ) bekendgemaakt.

Voorselectie

De genomineerde bedrijven worden uitgenodigd om te onderbouwen waarom juist zij de MVO Award Regio Zwolle uitgereikt zouden moeten krijgen. Mede op basis van deze motivatie maakt de jury van de award een selectie van zes bedrijven die hun ‘MVO verhaal’ mogen pitchen tijdens een bijeenkomst op de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober). Dit levert een drietal finalisten op die bezocht zullen worden door de jury. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNO-NCW en MKB Regio Zwolle in januari 2018 wordt de uiteindelijke winnaar van de MVO Award Regio Zwolle 2017 bekendgemaakt.

MVO Award Regio Zwolle

De MVO Award Regio Zwolle is een tweejaarlijks terugkerend event en beloont bedrijven in de regio Zwolle die een voortrekkersrol nemen in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). In 2015 mocht BMA Ergonomics uit Zwolle zich de trotse winnaar van de MVO Award noemen. Tijdens een spannende wedstrijdperiode zijn de ‘pareltjes’ op MVO-gebied in de regio Zwolle flink onder de loep genomen. BMA Ergonomics is na verschillende wedstrijdronden unaniem als winnaar aangewezen. Nu in 2017 is het tijd voor een verse opvolger! 

Wilt u meer weten over de MVO Award Regio Zwolle 2017? Neem dan contact met ons op via mDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nomineren voor MVO Award Regio Zwolle 2017

In 2017 wordt wederom de MVO Award Regio Zwolle uitgereikt. Bedrijven die een echte voortrekkersrol of voorbeeldfunctie hebben op het vlak van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen komen in aanmerking voor een nominatie. Met het regionale event krijgen deze bedrijven de waardering die ze verdienen. Nomineren kan vanaf vandaag. Vindt u dat uw bedrijf deze prijs verdient, of wilt u een ander bedrijf nomineren? Stuur dan uiterlijk vrijdag 21 juli 2017 uw nominatieverzoek in.

MVO Award Regio Zwolle

De MVO Award Regio Zwolle is een tweejaarlijks terugkerend event en beloont bedrijven in de regio Zwolle die een voortrekkersrol nemen in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). In 2015 mocht BMA Ergonomics uit Zwolle zich de trotse winnaar van de MVO Award noemen. Tijdens een spannende wedstrijdperiode zijn de ‘pareltjes’ op MVO-gebied in de regio Zwolle flink onder de loep genomen. BMA Ergonomics is na verschillende wedstrijdronden unaniem als winnaar aangewezen. Nu in 2017 is het tijd voor een verse opvolger!

Nominaties indienen 

20 gemeenten binnen de regio Zwolle zijn benaderd om bedrijven vanuit hun gemeente te nomineren. Naast deze nominaties kunnen ondernemers ook anderen of zichzelf nomineren. Via de kanalen VNO-NCW Regio Zwolle, MKB Regio Zwolle en RegioZwolle.net worden bedrijven opgeroepen om dit te doen. Stichting DORZ nodigt vervolgens deze bedrijven uit om daadwerkelijk aan deze competitie te gaan deelnemen. Aan deelname zijn verder geen kosten verbonden. Indienen van de nominaties kan tot en met vrijdag 21 juli 2017. U kunt deze richten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bedrijven actief aan de slag met MVO

Bedrijven die al heel bewust met MVO bezig zijn de waardering geven die ze verdienen: dat is het doel van de MVO Award Regio Zwolle 2017. Tegelijkertijd zorgt deze prijs voor meer bewustwording voor MVO bij andere bedrijven in de regio. De aandacht die deze competitie oplevert en de criteria die hierbij gelden voor de bedrijven om in aanmerking te komen voor de MVO Award Regio Zwolle, zorgen er enerzijds voor dat bedrijven (nog beter) bekend worden met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Anderzijds worden bedrijven die al actief werken aan het aspect MVO uitgedaagd nog eens kritisch naar hun bedrijfsvoering te kijken en transparant te zijn over wat zij op dit onderwerp doen.

Samenstelling jury 2017

De jury voor deze editie bestaat uit:

 • Mevrouw Annemieke Traag (jury voorzitter), Gedeputeerde energie, milieu en Europa voor de Provincie Overijssel;
 • De heer Laurens de Lange, voorzitter VNO-NCW Regio Zwolle en commercieel directeur van de Unica Groep;
 • De heer Edwin Peterman, bestuurslid MKB Regio Zwolle en eigenaar HAED;
 • Mevrouw Inge Grimm, bestuurslid College van Bestuur Christelijke Hogeschool Windesheim;
 • De heer David Coenen, directeur BMA Ergonomics, winnaar MVO-Award Regio Zwolle 2015;
 • De heer Bram van de Kam, bestuurslid DORZ en advocaat Benthem Gratama Advocaten.

Organisatie van de MVO Award Regio Zwolle 2017 ligt in handen van Stichting Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle (DORZ) en wordt hierbij ondersteund door Zienergie.

Duurzame energie stimuleren met kennis over financiering

Het Expertisecentrum Financiering Duurzame Energieprojecten heeft een document uitgebracht dat initiatiefnemers moet helpen bij de financiering van duurzame energieprojecten. Met de financiering van decentrale energieprojecten zegt het Expertisecentrum een extra stimulans te geven aan de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland. De lokale burgerinitiatieven van duurzame energie dragen bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. 

De financiële sector wil deze projecten financieren, maar het project voldoet niet aan de voorwaarden voor de financiering, Hierdoor heeft het Expertisecentrum ASN Bank en Tridos Bank de opdracht gegeven om een document samen te stellen met daarin de toelichting en mogelijkheden om verder te zoeken. In dit document zijn de kaders en knelpunten voor het financieren van decentrale energieprojecten beschreven. 

De banken leggen vooral de nadruk op lokale zon-PV-projecten, omdat hier vooralsnog de meeste ervaring is opgedaan. Binnen andere typen energieprojecten, zullen vergelijkbare eisen gelden.

Het Expertisecentrum is in 2013 als green Deal in het kader van het Energieakkoord opgericht. Hierin werkt de Rijksoverheid samen met banken om technische en financiële kennis samen te brengen. Vervolgens wordt de informatie beschikbaar gesteld aan alle belanghebbende partijen in de markt. 

 

Abonneren op deze RSS feed