log in

Laatste nieuws

Ledenbijeenkomst DORZ

Er is weer een DOR ledenbijeenkomst gepland. Deze bijeenkomst vindt plaats op: woensdag 28 juni as. om 14.30 uur bij el-Tec aan de Hoopjesweg 2, 8051 DB te Hattem.

 

Duurzame energie stimuleren met kennis over financiering

Het Expertisecentrum Financiering Duurzame Energieprojecten heeft een document uitgebracht dat initiatiefnemers moet helpen bij de financiering van duurzame energieprojecten. Met de financiering van decentrale energieprojecten zegt het Expertisecentrum een extra stimulans te geven aan de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland. De lokale burgerinitiatieven van duurzame energie dragen bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. 

De financiële sector wil deze projecten financieren, maar het project voldoet niet aan de voorwaarden voor de financiering, Hierdoor heeft het Expertisecentrum ASN Bank en Tridos Bank de opdracht gegeven om een document samen te stellen met daarin de toelichting en mogelijkheden om verder te zoeken. In dit document zijn de kaders en knelpunten voor het financieren van decentrale energieprojecten beschreven. 

De banken leggen vooral de nadruk op lokale zon-PV-projecten, omdat hier vooralsnog de meeste ervaring is opgedaan. Binnen andere typen energieprojecten, zullen vergelijkbare eisen gelden.

Het Expertisecentrum is in 2013 als green Deal in het kader van het Energieakkoord opgericht. Hierin werkt de Rijksoverheid samen met banken om technische en financiële kennis samen te brengen. Vervolgens wordt de informatie beschikbaar gesteld aan alle belanghebbende partijen in de markt. 

 

Winnaar Mobiliteitsbattle Zwolle | Kampen

De battle is gestreden! Peter van de Streek, bestuurslid van DORZ, mag zich de individuele winnaar van de Mobiliteitsbattle Zwolle | Kampen 2015 noemen. Met een prachtige score van een 9,5 was hij de beste van de 62 deelnemers. Hij ging naar huis met een heuse Roetz-Bike. Deze moderne stadsfiets worden in een sociale werkplaats gemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van gerecyclede frames.

Bewuster rijden

Van de vijf deelnemende teams is Thorbecke uitgeroepen tot winnend team. Een half jaar lang hebben is er gestreden om zoveel mogelijk brandstof besparen en de spits te mijden. De teams hebben ruim 925.000 kilometer afgelegd. Met alle tips om bewuster te rijden en vaker de auto te laten staan heeft dit geresulteerd in een gemiddelde brandstofbesparing van 9,4%. Oftewel een besparing op de brandstofkosten van € 7.250.

Bekendmaking: najaar 2016 nieuwe Mobiliteitsbattle van start

Meer mensen die slimmer gaan rijden. Dat is het motto. Na dit succes ligt een nieuwe editie van de Mobiliteitsbattle natuurlijk voor de hand . Beter Benutten Zwolle Kampen Netwerkstad en duurzaamheidsadviesbureau Zienergie slaan opnieuw de handen in één. Dit najaar start een nieuwe editie om nog meer brandstof te besparen en de spits te mijden. Zo wordt ook de bereikbaarheid op het wegennet in de regio verbeterd. “We hopen nieuwe organisaties voor de editie te mogen verwelkomen, de inschrijving is nu geopend! De motivatie en het enthousiasme dat de deelnemers uit deze Battle halen is uniek.”, zegt Sander Zondervan, één van de projectleiders van de Mobiliteitsbattle.


 

Is de elektrische auto de toekomst?

De meerderheid van de Nederlanders staan er positief in als het gaat om elektrisch rijden. Dit blijkt uit dat de aantal laadpalen in Nederland groeit, ieder automerk nu inmiddels een eigen elektrisch model op de markt heeft staan en daarnaast is Nederland een niet al te groot land, dus de afstanden in Nederland zijn ideaal voor een elektrische auto.

Elektrisch rijden is milieu vriendelijker en hierdoor wordt het ook makkelijker om aan de Europese uitstooteisen te voldoen. Hierbij kan je ook denken aan de gezondheid van de mens.

Elektriciteit wordt steeds meer opgewekt uit de wind en de zon. Maar hoe hard het waait en hoe sterk de zon schijnt heeft veel invloed over hoeveel elektriciteit er kan worden geleverd. Om die schommelingen te voorkomen is het zelfs mogelijk om in de toekomst aan je elektrische auto te verdienen. Energiebedrijven kunnen dan hun overschot aan wind of zonne-energie tijdelijk opslaan in de accu van jouw elektrische auto.

De aanschafprijs van een elektrische auto is voor de meeste mensen nog te duur. En dat komt grotendeels door de dure batterij die erin zit. En daarentegen kan je maar 150 kilometer met een volle accu rijden. Daarom komen dit jaar alle grote auto merken met een upgrade in de batterij van de auto. Maar zou de overheid een handje kunnen helpen om de aanschaf van elektrische auto’s aantrekkelijker te maken? Er zou bijvoorbeeld een aanschafsubsidie op elektrische auto’s voor particulieren kunnen komen.

Er worden heel veel oplossingen, door verschillende partijen, verzonnen om elektrische auto’s aantrekkelijker te maken voor iedereen. Is het mogelijk dat we over 10 jaar allemaal in elektrische auto’s rijden?

 

 

Bron: Trouw

Interview 'Duurzaamheid heeft de toekomst'

"Veel ondernemers zijn van goede wil als het gaat om duurzaamheid", vertelt Gerard Bosman, voorzitter van Stichting Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle (DORZ). "Wij helpen ze daarbij op weg".

Bijgevoegd het interview van vrijdag 12 februari 2016 in de Steenwijker Courant, editie 'Ondernemen'.

 

Bron: Steenwijker Courant

Elektrische auto's stabiliseren stroomnet

Elektrische auto's worden straks ingezet om het stroomnetwerk stabiel te houden. Dat is nodig, omdat de toename van wind- en zonne-energie vaker zorgt voor wisselingen in het stroomaanbod op het landelijk netwerk.

Tot nu toe vraagt netbeheerder Tennet gas- of kolencentrales extra of juist minder stroom te generen, om de dalen en pieken op het netwerk op te vangen. Daar komen nu duizenden elektrische auto's bij.  25.000 laadstations van The New Motion worden ingezet als buffer voor stroompieken en dalen. Door aangesloten auto's sneller of langzamer te laden wordt de stroomconsumptie geregeld. 

Voor The New motion oprichter Ritsaart van Montfrans is dit een eerste stap: "De techniek om ook stroom vanuit je elektrische auto terug te kunnen leveren aan het stroomnet is nog te duur en nauwelijks aanwezig. Het duurt nog een paar jaar voordat we bij dalen op het stroomnet ook echt stroom van auto's kunnen terugleveren. Voorlopig is het een kwestie van langzamer of sneller laden. Dat doen we alleen met toestemming van de eigenaar van de auto, zodat je nooit een lege accu hebt. We spreken dan af om bijvoorbeeld altijd tot 80% te laden, de laatste 20% gebruiken we dan als buffer om sneller of langzamer te laden. En de eigenaar krijgt dan een korting op zijn tarief." 

Kleinschalige proef

In de Utrechtse wijk Lombok is al een kleine proef met elektrische auto's als stroombuffer voor de lokaal opgewekte zonne-energie. Daar zijn 20 laadpalen gekoppeld aan zonnepanelen om overschotten op te vangen om te voorkomen dat er teveel stroom aan het netwerk wordt geleverd.

 

Bron: RTL nieuws

Prijsuitreiking Mobiliteitsbattle Zwolle | Kampen

Een half jaar lang is er gestreden tijdens de Mobiliteitsbattle Zwolle-Kampen. Een project dat ondersteund wordt door het Bereikbaarheidsfonds van Beter Benutten Zwolle Kampen Netwerkstad (BBZKN). Wie heeft er het meeste brandstof bespaard, het vaakst de spits gemeden of voor een alternatief vervoersmiddel gekozen? Het einde is in zicht en de winnaar bijna bekend! Op donderdag 24 maart aanstaande vindt de prijsuitreiking plaats van de Mobiliteitsbattle. U bent van harte uitgenodigd om deze uitreiking bij te wonen!

In het kort

Wanneer? 24 maart 2016
Hoe laat? 15:30 uur - 18:00 uur
Waar? Zienergie - Dokter Stolteweg 2, Zwolle
Bent u erbij? Meld je hier aan

Prijsuitreiking door wethouder Filip van As

Wethouder Filip van As van de gemeente Zwolle rijkt de prijzen uit! Niet alleen het beste team ontvangt een hele speciale prijs, maar ook voor de beste individuele deelnemer wordt beloond voor zijn of haar prestaties.  Daarnaast is er aandacht voor de resultaten van de Mobiliteitsbattle en andere projecten die door BBZKN in de regio worden uitgevoerd.

Aanmelden

Bent u er ook bij tijdens de prijsuitreiking? Er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje. Meldt u daarom kosteloos aan via deze link.

Programma

15.30u Ontvangst met koffie/thee

16.00u Woord van welkom door Frank Waleczek

16.10u Presentatie Beter Benutten in de regio Zwolle/Kampen

16.20u Terugblik op de Mobiliteitsbattle Zwolle/Kampen – de resultaten

16.30u Prijsuitreiking individuele winnaar met Filip van As

16.45u Prijsuitreiking winnaar bedrijven met Filip van As

17.00u Borrel

Vragen?

Hebt u vragen? Neem contact op met Sander Zondervan via 06 – 1234 1687 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

BMA Ergonomics winnaar MVO Award Regio Zwolle 2015 !

Met het circulair produceren van ergonomische bureaustoelen is BMA Ergonomics vanmiddag uitgeroepen tot winnaar MVO Award regio Zwolle. De organisatie was in handen van Duurzaam Ondernemend Regio Zwolle (DORZ) en Natuur en Milieu Overijssel. BMA Ergonomics was één van de drie finalisten en nam de prijs in ontvangst van Filip van As, juryvoorzitter en wethouder duurzaamheid van gemeente Zwolle.

Bestuursleden DORZ doen mee aan de Mobiliteitsbattle

Toen de bestuursleden van Stichting Duurzaam Ondernemen Regio Zwolle (DORZ) opvingen dat er binnen de regio Zwolle – Kampen een Mobiliteitsbattle ging plaatsvinden wisten ze het direct: deelname vanuit het bestuur mocht niet ontbreken. Gerard Bosman (Bosman Bouwadvies), Peter van de Streek (Countus accountants + adviseurs) en Bram van de Kam (Benthem Gratama Advocaten) vormen samen het ‘DORZ-team’.

Eerste jurybijeenkomst MVO Award Regio Zwolle 2015

Vooruitstrevende ondernemers in Zwolle die maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) maken kans op de MVO Award Regio Zwolle 2015. Zij konden zich voor 18 september opgeven bij DORZ. De jury is nu aan zet kwam op 30 september voor het eerst bijeen om een eerste selectie te maken.

Abonneren op deze RSS feed